This site uses cookies to help us provide quality services. Using our services, you consent to the use of cookies.

[NL] Honda Japan zet vaste voet op Europese bodem

In 1948 startte Honda Japan met de verkoop van haar productie op grote schaal. Na een vele problemen kwamen zij de markt met een Honda type C100 en een Honda C70 in 1957. De verkopen gingen goed, 1000 stuks per maand.

C100 1960 collectie

Zo goed dat zij de sprong waagden hun geluk te beproeven over de oceaan. De eerste landen die in aanmerking kwamen waren de VS en Canada. Het was een mooi afzet gebied en al gauw werden duizenden machines verscheept naar die landen. Door de lage verkoopprijzen kwamen Amerikaanse producten in het gedrang. Dat werd op een gegeven moment zo erg dat de regering hoge invoerrechten op producten uit Japan hieven. Het icoon van Amerika, Harley Davidson, dreigde failliet te gaan door de Japanse overmacht en dat moest met alle middelen worden tegengegaan.

Honda was slim en verlaagde haar verkoopprijzen dusdanig dat de verkoop geheel in tact bleef. De eerste C70 machines vertoonden problemen doordat het frame scheurde door hoge trillingen van het blok en nadat was opgelost gingen ze als warme broodjes over de toonbank. In tegenstelling tot andere merken lekte de Honda geen olie en gingen ze niet kapot. De garantie termijn werd opgerekt naar 3-4 jaar en zeg nu eerlijk, daar kon geen enkel ander merk tegen op.

De Dream werd voor mensen uit het land van hoop ook een echte Dream. Na zo veel successen wilde Honda ook Europa veroveren. De onderhandelingen startten in 1955 en gezocht werd naar een geschikt land.

Rotterdam, toen al wereldhaven nr. 1, zou de aangewezen plaats worden waar een fabriek zou worden gebouwd. Maar toen kwamen de problemen. Spelbreker werd de Tweede Wereldoorlog. Hoewel Nazi-Duitsland in WWII veel menselijke en materiële schade had aangericht en na WWII middels Marchall plan alles weer werd opgebouwd wist de Nederlandse regering toch mild te zijn ondanks alles wat zij hadden aangericht.

Toen echter de Japanners met hun plan aankwamen in Nederland een fabriek te bouwen sloeg de vlam in de pan. De haat tegen de Japanners vele malen groter dan tegen de Duitsers. De hartvochtigheid van de “Jappen” en hun kampen waar vrouwen en kinderen verbleven in gevangenschap, de kampen waar de Nederlandse mannen onder erbarmelijke omstandigheden verbleven en onder zware omstandigheden werkzaamheden moesten verrichten zonder voldoende water en eten in zinderende hitte werden niet geaccepteerd. Velen hebben het leven gelaten en dat werd de Jappen niet vergeven. De onderhandelingen werden tot grote ergernis van Honda afgebroken. Ze moesten op zoek naar een andere plaats. Dat werd tenslotte Aalst in België, dichtbij de haven van Antwerpen. Het lag niet gunstig want Rotterdam was een doorvoerhaven naar het achterland en dat was wat Honda ook beoogde. Nu moest men via Antwerpen naar Rotterdam om daar het transport verder te regelen. Heden is Rotterdam opnieuw de plaats waar vandaag auto’s, motoren en bromfietsen (scooters) naar België en het achterland worden vervoerd.

De eerste paal

bouw Honda Aalst Belgie

Om de fabriek te bouwen werden geen Vlamingen ingehuurd. Het werk werd uitsluitend door Japanse arbeiders gedaan. Interessant hierbij was dat iedereen meehielp van de laagste job tot en met de toekomstige directeur en altijd met de alom bekende witte handschoenen en witte mond maskers. De Jappen waren de Europese koude niet gewend. Zo werd er begonnen met de bouw in 1961 maar onderbroken vanwege een strenge winter. Daarna kreeg men weer te maken met de slechte gesteldheid van de bodem waardoor er van alles verzakte, veengrond waardoor speciale maatregelen moesten worden genomen. De bouw vorderde langzaam. Bij de oplevering werd de vloer afgekeurd omdat hij onvoldoende olie bestendig was. De hele vloer op het productie gedeelte werd er uit gerost en binnen no-time met extra hulp van ingehuurde Vlamingen werd in orde gemaakt.

1963 Honda Aalst Belgie

Begin 1963 was het complex gereed en kon men beginnen aan de productie van de eerste serie bromfietsen C310A voor zowel de Belgische als Nederlandse markt met trappers. De wijze van productie was uiterst primitief waarbij alles via een smalle loopband met de hand naar de volgende plek moest wordt geduwd, kranen waren er niet, later wel natuurlijk.

Aalst mei 1963 1ste super cub

De eerste kleur was rood met wit , dat was bewust gekozen want dat stelde je Japanse vlag voor. De eerste serie van 1000 stuks wijkt sterk af van de daarop volgende serie. Merkwaardig is dat er types bestaan met een ingeslagen type S 310A. Ik heb een diepgaand onderzoek gedaan om te achterhalen waarom dat was gedaan. Vermoedelijk heeft het te maken dat veel machine types met S beginnen maar ook met CS, bv. CS90 of S90S zoals in sommige landen en CS 50 of S50. De S90 krijgt in het ene land de naam “Benley” en het andere “Dream” als toevoegsel.

Honda collectie 070-1

De eerste serie van 1000 stuks wijkt sterk af met de later geproduceerde types t.w. Beenschilden zijn iets anders, bevestiging stuur is anders , de km snelheidsmeter heeft geen km teller en tenslotte het gele plaatje voor op het spatbord dat alleen voor de Nederlandse markt was. Omdat het voor Honda een totaal onbekend fenomeen was werd er bij Batavus 1000 onbedrukte exemplaren gele platen besteld en op de machine gemonteerd.

In Nederland werd De Honda C310A op grootse wijze geadverteerd (ik kon helaas de grote kleurenfoto niet vinden, deze is van een later tijdstip).

Project DAX 150  advertentie C310A 007-2

In het weekblad Katholieke Illustratie verscheen in rood/witte kleur een pagina grote advertentie van de C310 met veel belovende teksten. De campagne verliep niet goed en daarom richtten de Japanners zich op een speciale markt die direct in de kijker liep. Man dacht die te openen door machines tegen zeer lage prijzen (verkoop prijs HFL. 450,00 p/st) bij de P.T.T. onder te brengen. Dat werd een doorslaand succes, hoewel bij de eerst geproduceerd modellen grote problemen werden ontdekt in het motor blok waardoor de hele productie werd terug geroepen. Door de P.T.T. er in te betrekken, zeer goede stunt, kregen de burgers (verkoop prijs HFL.765,00) langzaam interesse in deze stille machines die bovendien niet stonken, heerlijk geruisloos reden en super zuinig waren.

Een volgende stap de machine te leveren bij de Rijks Politie, een aantal werd geleverd bij de Politie van Den Bosch, ik heb er een in mijn bezit, hij moet nog helemaal worden gerestaureerd . Dat beviel niet helemaal dus werden ze vervangen door o.a. DKW. Ze hadden niet veel trekkracht en in 1964/65 verscheen de C310S met een veel sterkere motor. Men kon ze krijgen in de kleuren, rood/wit,blauw (2 verschillende kleuren), zwart.

Honda Belgium prachtig 1963

Al spoedig kwam Honda met nieuwe modellen, naast de C310 en C100, o.a. C110A, C320A enz.

Honda begon naam te maken als de onverwoestbare en de Dream voor iedereen die je gewoon moest rijden.

Herman


Om dit artikel te schrijven heb ik meer dan 3 maanden research gedaan. Bronnen : HM Japan archieven (vertaald door Bryan Kust USA), Japanse Ambassade in Nederland en België, diverse artikelen in tijdschriften uit die periode, Google en veel eigen research.

Please log in or register for free to comment!

Category: