This site uses cookies to help us provide quality services. Using our services, you consent to the use of cookies.

Bromfietskenteken verplicht vanaf 1 januari 2007

517 Bromfietskenteken verplicht vanaf 1 januari 2007 Geplaatst op: 2007-01-08 19:21:56 Gewijzigd op: 2007-01-08 19:22:01 Hits: 911

Vanaf 1 januari moeten alle brom- en snorfietsen zijn voorzien van een kenteken. Zonder kenteken mogen deze voertuigen niet langer de weg op. Eigenaren hebben bijna anderhalf jaar de tijd gehad om een kenteken aan te vragen. Vanaf het nieuwe jaar controleert de politie tijdens reguliere controles op de naleving. Overtreders riskeren een boete van €140,-. Naar schatting heeft inmiddels 98% van alle brom- en snorfietsen een kenteken.

Vergroten verkeersveiligheid
Het bromfietskenteken is op 1 september 2005 ingevoerd. Tot 1 november 2006 heeft iedereen de mogelijkheid gekregen om op eenvoudige wijze een kenteken aan te vragen. Doel van de kentekening is het vergroten van de verkeersveiligheid. Onveilige en onverzekerde voertuigen kunnen beter worden aangepakt en de opsporing van overtreders is eenvoudiger. Dankzij het kenteken is het vrijwel onmogelijk om in gestolen brom- en snorfietsen te handelen.

98% heeft een kenteken
Inmiddels beschikt naar schatting 98% van alle brom- en snorfietsen over een kenteken. Het vermoeden bestaat dat een groot deel van de overige brom- en snorfietsen van diefstal afkomstig is. Het is daarom zeer onverstandig om een exemplaar zonder kenteken te kopen. De kans is groot dat het exemplaar is gestolen.

Invordering kentekenbewijs
De politie kan het kentekenbewijs invorderen als de brom- of snorfiets zwaar is opgevoerd. Dat gebeurt als wordt geconstateerd dat de brom-of snorfiets meer dan 20 km/u harder kan rijden dan de snelheid die op het kentekenbewijs is aangegeven. De bestuurder heeft in dat geval vier weken de tijd om bij de politie aan te tonen dat de bromfiets aan de voorwaarden voldoet. Anders wordt het kentekenbewijs naar de RDW gestuurd en wordt een herkeuring aangevraagd waaraan hoge kosten zijn verbonden. Als binnen twee jaar drie keer een dergelijke overtreding is geconstateerd, kan de bromfiets door de politie in beslag worden genomen.

Zelf verzekeraar informeren
Eigenaren van een brom- of snorfiets moeten zelf hun kenteken doorgeven aan de verzekeringsmaatschappij. Gehandicaptenvoertuigen moeten WA verzekerd zijn en beschikken over een verzekeringsplaatje. Fietsen met trapondersteuning zijn vrijgesteld van de verzekeringsplicht. Gehandicaptenvoertuigen en fietsen met trapondersteuning hoeven overigens geen kenteken te hebben.

Please log in or register for free to comment!

Category: