This site uses cookies to help us provide quality services. Using our services, you consent to the use of cookies.

Bromfiets op rijbaan vanaf 15 december

19 Bromfiets op rijbaan vanaf 15 december Geplaatst op: 2005-04-18 16:00:24   Hits: 619

Bromfietsen en bromscooters mogen vanaf 15 december aanstaande niet langer op fietspaden rijden, maar moeten zich binnen de bebouwde kom op de rijbaan begeven.

Op fietspaden waar het bekende ronde blauwe bord met witte fiets staat, mogen straks alleen nog fietsers en snorfietsers rijden. Daarnaast komt er een nieuw, vergelijkbaar bord waarop tevens een bromfietser staat afgebeeld. Daar moeten dan zowel fietsers als bromfietsers gebruik maken van het fietspad.

De Tweede Kamer heeft gisteren ingestemd met dit voorstel van minister Netelenbos (Verkeer). De minister beloofde de Kamer dat er goed gecontroleerd zal worden of bromfietsers zich aan de nieuwe regels houden.

Minder ongelukken

De bewindsvrouw benadrukte dat de nieuwe maatregel zal leiden tot een flinke verbetering van de verkeersveiligheid. Het grote aantal ongelukken met bromfietsers is volgens onderzoeken met 50% gedaald op plaatsen waar bromfietsers al op de rijbaan rijden. Ook de ernst van de ongevallen is daar afgenomen.

De maximumsnelheid voor bromfietsers blijft overigens 30 km/u binnen de bebouwde kom. Buiten de bebouwde kom zullen bromfietsers doorgaans op het fietspad moeten blijven rijden omdat het snelheidsverschil daar te groot wordt met auto's en motoren.

De ANWB had graag gezien dat de maatregel wat later was ingevoerd. We hebben er steeds voor gepleit dat deze maatregel tegelijk met een pakket andere maatregelen voor de verkeersveiligheid was ingevoerd. Een daarvan is dat op gelijkwaardige kruisingen alle verkeersdeelnemers voorrang krijgen'', zegt een woordvoerder.

De VNG noemt de besluitvorming ,,teleurstellend en betreurenswaardig''. ,,Wij hadden gepleit voor uitstel van de maatregel tot maart 2000. Wij vinden dat de maatregel te vroeg komt, omdat lang niet alle gemeenten in korte termijn aanpassingen van rijbanen en fietspaden kunnen realiseren", aldus een woordvoerder.

 

Please log in or register for free to comment!

Category: