This site uses cookies to help us provide quality services. Using our services, you consent to the use of cookies.

[NL] Bromfietsers vinden tocht "Benzinestempel" te lang

Het laten „bestempelen" van 4-takt bromfietsen, nodig om voor benzinebonnen in aanmerking te komen, blijkt voor velen onmogelijk. Het aantal punten waar dit kan gebeuren is vanaf maandag beperkt tot de Wegenwachtstations van Groningen, Hoogeveen en Joure. Hierdoor moet men vaak enorme afstanden afleggen. Vooral voor oudere mensen is dit vaak een onoverkomelijk bezwaar.

Men stelt dat de 4-takt bromfietsen meestal op het platteland worden gebruikt, waar het openbaar vervoer te wensen overlaat. Een andere, veel gehoorde klacht, is dat wanneer men 40 kilometer heen en terug moet rijden, amper van benzinebesparing gesproken kan worden.

Bij de ANWB bestaan nog geen plannen om bijvoorbeeld met een wagen veraf gelegen plaatsen aan te doen, om een merkteken in het frame te slaan. Zoals gemeld is dit teken noodzakelijk om een aantekening op het formulier te krijgen, waarop men bij de postkantoren distributiebonnen kan „kopen". In tegenstelling tot andere bromfietsen, tanken-4-takters uit dezelfde pomp als auto's.

1406314337 2

De ANWB, die haar best doet de regeringsmaatregelen zo goed mogelijk uit te voeren, wijst erop dat de bromfietsers tot gisteren ook in Appingedam, Assen, Winschoten en Emmen terecht konden. Toch moest iemand uit bijvoorbeeld Zoutkamp altijd nog zo'n 65 kilometer afleggen.

De toeristenbond adviseert de mensen die op erg grote afstand van de Wegenwachtstations wonen, nu maar tot de laatste dag (11 januari) voor de distributie ingaat te wachten. Uit het uitstellen van de distributie tot 12 januari blijkt, dat er nog wel het één en ander kan veranderen. Misschien kan in de tussenliggende tijd een oplossing gevonden worden.

De enige importeur van 4-taktbrommers in Nederland is Honda in Ridderkerk. Hier schat men dat het in het Noorden om een kleine 10.000 bromfietsen gaat. De importeur verwacht niet dat de distributie de verkoop zal bemoeilijken. Wanneer de bromfiets op stal blijft, kan men de benzine voor de auto gebruiken."

Bij het Wegenwachtstation aan de Gideonweg in Groningen, waar men van 8.30 tot 18 uur terecht kan, heeft het nog niet storm gelopen. Een aantal mensen is tot nu toe met één of meer brommers op een aanhangwagentje gekomen. Deze oplossing is echter niet voor iedereen mogelijk. Men constateerde wel dat velen over een lange afstand de koude moesten trotseren om straks te kunnen rijden.

Bron: Nieuwsblad van het Noorden, Pagina 8
Datum: 05-01-1976

1406314337

 

Please log in or register for free to comment!

Category: