This site uses cookies to help us provide quality services. Using our services, you consent to the use of cookies.

[NL] Bijzondere brommers (1983)

Bron: De Kampioen, Januari 1983

De ANWB is voorstander van een moderne wetgeving voor alle tweewielers. Op het ogenblik wijkt de Nederlandse wetgeving- vooral ten aanzien van de bromflets- zo aanzienlijk af van de wetgeving in andere landen dat nieuwe technische bromfietsontwikkelingen aan de Nederlandse bromfietser voorbij gaan. In een brief aan de minister van Verkeer en Waterstaat heeft de ANWB gevraagd om de wettelijke voorschriften met betrekking tot de bromfiets op korte termijn te herzien. Wij hopen dat de door ons bereden 'bijzondere' bromfietsen binnenkort dan niet zo bijzonder meer zullen zijn. 

Trappers
Het grootste struikelblok is dat de Nederlandse wetgeving nog steeds de aanwezigheid van trappers op een bromfiets voorschrijft. Defunctie van deze trappers is volledig achterhaald, terwijl ook op een aantal andere punten de voorschriften moeten worden aangepast. (We schreven daar al over in de Kampioen van september). De modernste brommers hebben voetsteunen of treeplanken. Het zlet er naar uit datbinnenkort alleen nog in Nederland en Zwitserland trappers op brommers verplicht zullen zijn. Uit Japan zijn al signalen ontvangen dat deze markt te klein isgeworden om aparte bromfietsen met trappers te blijven fabriceren. En Japan beheerst al geruime tijd de tweewielermarkt vrijwel volledig. De traditionele bromfiets wordt dun binnenkort een wel erg schaars artikel.

De ANWB heeft hier al eerder op gewezen. De Bond wil zich bij zijn advies aan de overheid echter niet alleen op theorieën baseren en heeft daarom vier van de meest verkochte trapperloze bromfietsen naar Nederland gehaald. Met medeweten van de Rijkdienst voor het Wegverkeer en de politie, worden deze tweewielers door een aantal ANWB-collega's in de dagelijkse praktijk gebruikt. Enkele ervaringen kunnen we al melden. In het algemeen is het opvallend dat de trappers geen enkel moment gemist worden. De voeten naast elkaar op een solide treeplank of op vaste voetsteunen komen het comfort en de stabiliteit ten goede. Het rijgedrag van deze brommers doet dan ook niet onder voor zijn traditionele voorgangers. (Wij willen hier echter niet beweren dat de nieuwe brommers in hun totaliteit beter zijn dan de oude versies).

Ook in winterse omstandigheden zullen de beschreven bromfietsen door ons worden gebruikt. We zijn vooral benieuwd naar het gedrag in de sneeuw en met gladdewegen. Tot nog toe zijn de brommers erg functioneel gebleken en is er veel belangstelling van passanten. Over de prijs van dit type bromfietsen valt nog erg weinig te zeggen. Omdat ze in zeer grote aantallen worden gemaakt en verkocht zullen ze zeker niet duurder zijn dan de bromfietsen die nu speciaal voor de Nederlandse markt moeten worden gemaakt.

anwb kampioen jan 1983 c50

Honda C50: beproefd concept, vooral geschikt voor lange afstanden

De Honda C 50 ook bekend als 'supercup' bestaat al bijna twintig jaar. Het is de meest gebruikte gemotoriseerde tweewieler ter wereld. Het concept is in de loop der jaren verbeterd; het viertaktmotortje is gebleven. De Supercup is een zeer comfortabele brommer, gemakkelijkte starten, maar wat minder eenvoudig te bedienen. Vooral op de wat langere afstand blijkt dit een erg praktisch vervoermiddel. Wij gebruikten de éénpersoons-uitvoering met een kunststof koffer voor de handbagage. Het model heeft een 49 cm3 motor, een 12volt elektrische installatie met elektrische starter en drie versnellingen met halfautomatische koppeling. Het verbruik lag bij ons op liter normale benzine per 50 kilometer. Zuiniger is zeker mogelijk. Onze Honda is een Japans model en dus niet afgesteld op 40 km/uur. De verlichting met groot licht en dimlicht is erg goed. De richtingaanwijzers doen het, door de 12 volt installatie, beter dan die van de andere brommers.

anwb kampioen jan 1983 fs50


Lees verder:

de kampioen januari 1983i Pagina 1

 de kampioen januari 1983i Pagina 2

 

Please log in or register for free to comment!

Category: