This site uses cookies to help us provide quality services. Using our services, you consent to the use of cookies.

[NL] Brommers op een plaatje

Als het aan minister Peijs van Verkeer ligt. wordt de brommer een vervoermiddel voor ouderen, een rollator op Shellina. Vijf brommerplaatjes.

1. LITTLE HONDA - THE BEACH BOYS

The Beach Boys maakten aan het begin van hun carrière een flink aantal songs over gemotoriseerd vervoer. Over een opgevoerde Chevrolet bijvoorbeeld (Giddyup 409) en een hele lp over het scheuren in hot-rods (Little deuce coupe). Little Honda uit 1964 ging echter over een brommer, een viertakt van het type S90 (rechte zit, met tank tussen zadel en stuur) of C50 (scooterkap, tank onder het zadel) - bandleider Brian Wilson weet het in elk geval niet meer. Iemand roept Go!, dan begint de basgitaar stationair te lopen en zijn we onderweg. 'Kom op. trek een ouwe trui aan. we gaan naar de Honda-dealer! First gear. it's alright. Second gear. I lean right. Third gear. Hang on tight. Faster. It's alright'.

2. BROMMERS KIEKEN - JOVINK & DE VOEDERBIETELS

Een liedje over het kijken naar brommers. Een goed Achterhoeks gebruik, bezongen door Jovink en de Voederbietels (op de muziek van I saw her standing there van de Beatles. Je staat met een meisje op een feestje - of bij een concert van de Jovinks - en zij zegt: 'Zullen we naar de brommers gaan kijken?'. In het liedje van cd The Hitmachine goes on uit 1998 gaat het om een meisje van zeventien ('en ze woog al hondertien'). Oh die gekke vrommes. Trok mien oaver de brommers. In de berm wol zij keihard bloemen plukken. De Jovinks schreven meer songs over het crossen op motoren en in auto's, net als hun streekgenoten van Normaal.

3. OUWE PUCH - THE ACE-TONES

The Ace-Tones bezongen het belang van de bromfiets voor de nozembeweging in de eerste helft van de jaren zestig. Hun garage rock klonk ook alsof het uit die tijd kwam. niet voor niets namen de Hagenezen een hele cd op met de legendarische gitarist Link Wray. Jammer dat de groep in 1998 ophield te bestaan. Rond 1997 brengt het Australische Phantom-label de (vinyl-) single Ouwe Puch van de retro rockband op de markt. ‘Nooit meer lopen of fietsen of kruipend uit de kroeg. Want ik verplaats me voortaan op een ouwe Puch. Vijlen en boren voor kilometers erbij. En alle mooie meiden staan voor mij in de rij. Veel te hard is nog niet hard genoeg. Gaan als de tyfus op m'n ouwe Puch.'

4. S90 SKANK - BIG YOUTH

Raszuivere reggae over de gevaren van het te hard op een brommer crossen. Zanger Big Youth was begin jaren zeventig in Jamaica net zo populair als Bob Marley. Hij maakte in 1972 een liedje over het favoriete brommertje in Kingston. De Honda S90. ’I ride you like lightning, then you'll crash like thunder'. Hij was volgens ingewijden de eerste reggae-ster die zich openlijk als rasta manifesteerde en dreadlocks droeg. Droeg dan ook geen valhelm.

honda detail

Folder uit het begin van de jaren zeventig voor de Honda S 90 (Deluxe)
die is bezongen door The Beach Boys en Big Youth.

5. DE BR0MMERBEER - ANDRÉ VAN DUIN

De brommerbeer van Van Duin uit 1989 komt van de lp Animal Crackers. met nummers uit zijn gelijknamige tv-programma Op de muziek van Da doo run run, klinkt het van: 'Ik ben de donkerbruine brommerbeer. Ik brombrom brombrom. Ik brom brom brom. Ik gooi m n tankie vol en hup daar ga ik weer. Ik brom brom brombrom, ikbrom brom brom'. André van Duin heeft iets met brommers. Willempie (1976) heeft een brommerhelm op z’n kop. Brommerrijder Flip Fluitketel (1981) draagt een fluitketel als valhelm. Nederland telt minstens twee groepen die naar brommers zijn vernoemd. Je hebt het cabaretduo De Berini's en Solex (Liesbeth Esselink) Duitsland heeft Kreidler dat klinkt als Kraftwerk op de brommer.

Krant onbekend
Auteur: Werner Bossman
Datum: 12-03-2004

honda 01 12 03 2004

Please log in or register for free to comment!

Category: