This site uses cookies to help us provide quality services. Using our services, you consent to the use of cookies.

[NL] Honda (Japan) grootste leverancier van motorfietsen

Honda, de in 1948 opgerichte Japanse fabriek van motorfietsen, bromfietsen en de laatste tijd zelfs ook auto's, is in korte tijd de grootste leverancier van motorfietsen ter wereld geworden. Zelfs de grote Franse industrie op dit gebied is thans voorbij gestreefd. Met 1.392.000 eenheden, geproduceerd in 1964, staat Honda nu aan de top van de  wereldproduktie. De rode lijn in de grafiek gaat sinds 1956 zonder onderbreking opwaarts.

De export van motorfietsen en bromrijwielen gaat nu al naar negentig landen. Voor Benelux heeft Honda een assemblagefabriek te Aalst in België, die op het ogenblik een capaciteit heeft van vijfduizend exemplaren per maand, maar die deze capaciteit kan verdubbelen.

***

Honda verkoopt nog maar kort bromfietsen in Nederland, maar verleden jaar gingen er toch al zevenduizend van de hand. In Japan bestaat ook een 600 cc autootje en een vrachtauto van het merk; van import in Europa is voor deze auto's echter nog geen sprake. Honda's programma voor 1965 is zeer uitgebreid. De fabriek heeft 49 cc bromfietsen, maar ook kleine motorfietsen, al van een inhoud van 65 kubieke centimeter af en dan gaat het opwaarts, naar 90, 125, 250 en 300 cc. Merkwaardig is, dat Honda. geen tweetakt toepast. Ook de kleinste brommer heefj een viertakt motor.

***

 Totaal nieuw is een dwergmotortje. Monkey genaamd. Dit Ezeltje is nog geen 75 cm hoog. Het motortje, 63 cc, heeft een bovenliggende nokkenas, hetgeen zoals men weet, voor een motor zeer degelijk wordt geacht. Men kan het fietsje dezelfde functie toekennen als de befaamde vouwfiets: het kan worden meegenomen in de bagageruimte van een auto en het kan ook mee op een boot.

Een bijzonderheid onder de Honda's is ook de Honda 55 Trail, een zeer robuust, klein/motorrijwiel, dat is bestemd voor terreingebruik. De motor heeft slechts 55 cc inhoud, maar de hele constructie en de banden zijn berekend op ruw werk. De fabriek noemt de 55 een jeep onder de motorfietsen. De prijs is ƒ1250,— Verder brengt de Japanse fabriek dit jaar onder meer een sportmodel bromfiets, de Honda 50 C 320 met een frame in T-vorm.

Ten slotte heeft Honda ons een kleine generator zien — niet groter dan een radio — waarmee een sterkte van 300 Watt kan wórden opgewekt. Stroom, die men uitstekend kan gebruiken op kampeerterreinen. Hoewel het geluid niet sterk is, moet men toch maar niet denken aan de vakantierust als er een groot aantal van deze dingen op een camping zou staan...

1406657799

LINKS: Honda's Monkey, dwergmotortje, dat meekan in een auto. De prijs is niet bekendgemaakt. RECHTS: Honda's Jeep, de 55 Trail. Een 54 cc terreinmotor met volautomatische koppeling.

Bron: Het vrije volk, Pagina 15
Datum: 24-02-1965

1406657748

Please log in or register for free to comment!

Category: