This site uses cookies to help us provide quality services. Using our services, you consent to the use of cookies.

[NL] Foefje met brommer verrast politie

ALPHEN AAN DEN RIJN - Maandenlang heeft de brommerrijdende jeugd van Alphen aan den Rijn veel te hard kunnen rijden onder het toeziend oog van een verbljsterde politie. Door het toepassen van een technisch foef je werd keer op keer de controlerende agent misleid en kon een lachende brommereigenaar zn rollend bezit terugvragen. Ook werd Alphen overspoeld met heuse motoren die echter als bromfiets op de markt zijn gebracht.

„Vaak zagen we jongens voorbij scheuren die duidelijk sneller reden dan de toegestane veertig kilometer per uur" herinnert M. J. C Witsenburg zich, hoofdagent van de gemeentepolitie Alphen. "Maar eenmaal op de geijkte testbank in een controlebusje, dan konden snuffelen wat we wilden, het vermogen bleef binnen de wettelijke perken."

Onlangs hield het Alphense korps een grootscheepse controleactie om paal en perk te stellen aan de groeiende plaag van te snelle tweewielers. Er bleek danig aan de brommers gesleuteld te zijn: van de ongeveer tachtig gecontroleerde machines was maar een enkele origineel. Iedere LTS-er voert met een beetje knutselwerk en simpele middelen zn brommer op. En wat is er voor die gasten nu mooier dan hard te scheuren?" meent Witsenburg. De jonge wetsovertreders met een opgevoerde brommer konden. rekenen op een bekeuring. Toch moesten nagelbijtende controleurs een aantal Yamaha's en Honda's laten schieten omdat ze op mysterieuze wijze opeens snelheid verminderden. Omdat we de zaak niet vertrouwden ben ik toen met een collega in de zaak gedoken en hebben zo'n bromfiets grondig binnenstebuiten gekeerd" vertelt Witsenburg die uiteindelijk op een condensator stuitte, vlak naast de boubine en de bougiekabel. Zodra iemand werd aangehouden zette hij onopvallend het apparaatje in werking met een minuscuul schakelaartje. Het resultaat was verrassend: bij veertig stopte de snelheidsmeter.

„Nog nooit hebben we dit bij de hand gehad," vertelt de hoofdagent, „geen wonder dus dat we vaak op ons neus keken." Volgens Witsenburg wordt het trucje zeker in heel de regio toegepast en misschien zelfs in heel het land. Na publicatie van zijn vondst in het landelijk politieblad stroomden de reacties van collega's uit alle hoeken van het land binnen.

Bij de controle actie kwam nog een illegale zaak aan het licht. Verschillende "brommers" zijn in feite motoren die makkelijk de honderd kilometer per uur halen. Deze, wel op brommers lijkende, motoren werden door "bekenden" van de Alphense politie in Duitsland en België voor de helft van de hier geldende prijs opgekocht en als brommer verhandeld onder de werkelijke motorprljs. Invoerrechten werden niet betaald waarmee de "importeur" een flink bedrag bespaarde terwijl ook de koper beter af was. Witsenburg: "Die vrije jongens verkochten de motoren aan vrienden en kennissen. Ze brachten wel een gele plaat en een verzekeringsplaatje aan voordat de motoren op de weg verschenen."

Doordat de gebruikelijke cijfers en letters ontbraken konden de motoren toch van brommers worden onderscheiden. Tot nu toe is één exemplaar in de normale handel als showmodel gesignaleerd.

Bron: Het Vrije Volk
Darum: 09-01-1987
Geschreven door: Ad Hoogerwerf

1406922509

 

 

Please log in or register for free to comment!

Category: