This site uses cookies to help us provide quality services. Using our services, you consent to the use of cookies.

[NL] Honda opent aanval op bromfietsmarkt

Honda opent aanval op bromfietsmarkt

Met deze bromfiets hopen wij alle andere bromfietsen op de Nederlandse markt te verslaan. Het zal blijken hoezeer het publiek viertakt prefereert en onze service zal zonder weerga zijn.

Deze wel zeer ambitieuze woorden begeleidden donderdag te Amsterdam de introductie van de eerste Japanse bromfiets in Nederland, een bromrijwiel dat tevens de eerste viertakt is in deze soort vervoermiddelen. Het is de Honda 50 Moped, produkt van de Hondafabrieken ln Japan, die zich thans de grootste producent van motorrijwielen ter wereld noemen.

Men presenteerde ons dan een bromfiets, die uiterlijk weinig verschilt met wat hier te lande te koop is in de middenklasse. Een bromfiets zonder schittering die de jeugd prefereert, maar met een degelijk uiterlijk zonder weelde. Een brommer met drie versnellingen, bediend door een stuurschakeling en met een half- automatische koppeling, werkend met centrifugaal.

De 49 cc zijn gecomprimeerd in één cilinder, die dus als viertakt werkt en een inlaat- en uitlaatklep heeft. Er is uiteraard ook een carter, waarin 0,6 liter olie gaat, die om de, duizend kilometer moet worden ververst. Als brandstof fungeert superbenzine.

Aldus uitgerust produceert de Hon- da Moped 2,2 pk bij 7000 omwentelingen per minuut bij een verbruik Van 1,2 op 100, gemeten, bij een topsnelheid van 40 km per uur.

f 600 à f 800
Op onze vraag of de voordelen van dit alles dermate klaarblijkelijk waren, dat hierdoor de overwinning van het merk reeds zou zijn verzekerd antwoordde men bevestigend. Toen wij daarop informeerden naar de prijs, bleek deze echter nog niet te zijn vastgesteld. Hij zal liggen tussen zeshonderd en achthonderd gulden. Ons dunkt, dat de prijs een belangrijke factor gaat worden bij de bepaling van de verkoopcijfers.

Hoe het ook zij: Honda heeft in de klasse van motorfietsen van 250 en 300 cc in Nederland in enkele jaren zulke grote successen behaald en is zo snel naar de top van de verkopen gestegen, dat men ook thans geneigd is iets te verwachten. De fabriek geeft op dat haar brommers weinig lawaai maakt, niet trilt, zuinig, schoon, soepel en vast op de weg is en bovendien gemakkelijk straten.

Er wordt een Europese fabriek gebouwd te Aalst in België en binnenkort zal de brommer leverbaar zijn. Men streeft naar een produktie van tienduizend in de maand en is bezig in Nederland een net van agenten op te bouwen.

Bron: Het Vrije Volk, Pagina 3
Datum: 26-07-1963

1406310000

Please log in or register for free to comment!

Category: